Nader tot Reve: forum Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
GEDICHT VOOR MIJN ZOON R.
Nu het seizoen gesloten is, de vrienden zijn vertrokken,
het water kil geworden en de lege lucht,
bevochtigd van miljoenen tranen, zwijgt,
verheft Zich God in eindeloze Majesteit.
Condoleance register Gerard Reve

Het condoleance register is afgesloten voor nieuwe bijdragen. U kunt de bijdragen nog wel lezen.
   |  Naar begin  |  Ga naar onderwerp  |  Zoeken   Volgend onderwerp  |  Vorig onderwerp 
 Op mijn ouderdom
Auteur: Kasper de Gouw (---.speed.planet.nl)
Datum:   

Het was in het jaar 1966 dat ik voor de KPJ afdeling Nieuwkuyk mee deed aan een culturele wedstrijd, ik gaf mij op voor het onderdeel declameren, ik was toen 22 jaar.
Omdat ik in de krant had gelezen dat er een nieuw boek was uitgekomen van Gerard Cornelis Van Het Reve, met daarin ook gedichten begaf ik mij op mijn brommer naar Den Bosch. Waarom weet ik niet meer, maar alles over Reve facineerde mij, ik denk dat het zijn schrijfstijl met woord gebruik was wat mij aanzette tot het voordragen van het gedicht ,, Op Mijn Ouderdom,, uit ,, Nader Tot U ,,.
Het was dan ook aangenaam voor mij dat ik alle prijzen met dit gedicht weghaalde op de interkring in Tilburg, wat mij nog meer de kracht gaf om vele gedichten van Reve uit mijn hoofd te leren. Niet wetende wat mij te wachten stond in mijn verdere leven, door dat ik vele gedichten van Reve uit mijn hoofd kende.
In 1972 ging ik samen met mijn vriend die ook Gerard heet naar Weert verhuizen, nou, ik had een baan, maar Gerard moest gaan soliciteren.
Toen hij thuis kwam van die solicitatie vertelde hij ,, ik heb gewoon gezegd dat ik met een vriend samenwoon,, waarop die man zei ,, ik woon ook met een vriend samen ,, en die vriend is Gerard Reve.
Nou die zelfde avond nog stond Gerard Van Het Reve en Guus van Bladel bij ons op de stoep, ze stelden zich voor en wij praatten honderd uit terwijl Reve dacht, zo vertelde hij later,, Ik heb hier alle vrijheid , want niemand kent mij ,, Toen ging ik staan en vroeg een ogenblik stilte en declameerde het gedicht ,, Op Mijn Ouderdom ,,.
Vanaf dat moment was onze vriendschap geboren. Wij hebben dan ook samen mooie herrineringen aan de ,, Weerter periode ,, en daarna beleefd.
Onze belevingen van die jaren zijn te lezen in ,, Koninklijke Jaren ,, van Bert Boelaars.
Het toeval blijkt dat mijn vriend Gerard van den Oetelaar een Reve portret heeft vervaardigd op verzoek van Guus van Bladel, wat momenteel samen met de ,, lijkwade,, te bezichtigen is in een grote Amsterdamse Boekhandel.
De lijkwade is per toeval ontstaan, door dat Gerard van den Oetelaar
een grote katoenen doek op het portet drukte toen dit nog nat was.

Gerard, wij wensen jouw alle rust toe en in onze geest blijf je voort leven zoals wij je kenden. Joop ( hebben we slechts enkele malen ontmoet )alle sterkte gewenst in je verdere leven.

Kasper de Gouw & Gerard van den Oetelaar.


 Gegroepeerde weergave   Volgend onderwerp  |  Vorig onderwerp