Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Joop en Gabbertje
Op de onderstaande foto's ziet u Joop Schafthuizen met de nieuwe kat des huizes: Gabbertje (eigenlijk Gabbertje 2 want de oude Gabber is in 2002 voor de deur overreden).
Joop en Gabber, 2004
Uit een artikel van Ad Fransen in HP/De Tijd (9 juli 2004): "Het jonge katje, vorige maand door Joop gevonden in de struiken bij een Gents museum, is een pittig ding. Met zijn scherpe nageltjes heeft hij al een gordijn aan flarden gejaagd. Joop moet nog goed oppassen voor deze stoeipoes. 'Bij het herenenkelspel moet ik me echt opsluiten, want anders vliegt hij meteen naar mijn handen'."
Joop en Gabber, 2004
Ook op een andere, meer treurige wijze spelen katten nog een rol in het leven van Joop. Sinds hij, na de definitieve opname van Gerard Reve in een verzorgingstehuis, heeft laten weten dat Gerard erg bezig is met poezenplaatjes hebben honderden fans een kaart of foto met een poes opgestuurd:
Joop en Gabber, 2004
"Joop vindt het hartverwarmend, al die aandacht voor zijn zieke metgezel. 'Sommige kaarten zijn geadresseerd aan 'Gerard Reve, België' en toch zijn ze aangekomen. Dit is toch veel fijner dan een erepenning uit de handen van een aangeschoten burgemeester.' Maar Gerard krijgt niet alle post te zien. Tot in de kleinste details houdt Joop de regie strak in handen. 'Het meeste is van een prachtige vrijblijvendheid, maar je hebt ook van die lui die hele epistels schrijven. Dergelijke onzin verscheur ik meteen. Veel te verwarrend voor Gerard.'"
Op de achtergrond van de foto's is het borstbeeld van Gerard Reve door Louk Broug te zien. Meer over dit beeld elders op deze website.
Foto's: René Mootz
Bron: artikel 'Rusthuis Reve' door Ad Fransen, in HP/De Tijd, 9 juli 2004