Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Spanjereis 1963 (inleiding)
Gerard Reve heeft van 9 mei tot eind augustus 1963 een reis gemaakt door Portugal, (vnl.) Spanje en Marokko. De plannen voor deze reis ontstonden in de barre winter van 1962-1963 toen het in Reve's 'doorgeblazen krothuis' in Amsterdam moeizaam overleven was.
Maar naast de ontsnapping uit de klimatologische ellende speelden ook de wens om in alle rust te kunnen schrijven en het op de klippen lopen van de 10-jarige relatie met Wimie een belangrijke rol bij de beslissing om de reis te gaan maken.
detail kaart Spanje en Portugal
Klik op de kaart voor een grotere afbeelding (in een nieuw venster)
De reis was aanvankelijk bedoeld als verkenningstocht voor een meer permanent verblijf maar gaandeweg de reis veranderden deze plannen. Hoewel de directe gevolgen van de reis dus niet zo groot waren heeft de periode toch een belangrijke impact gehad op het werk en leven van Gerard Reve.
De komende tijd zal op deze website in een serie 'artikelen' uitgebreid aandacht aan deze periode worden besteedt. Het eerste deel van de serie zal in de loop van week 16 op de website verschijnen en de periode voorafgaande aan de reis behandelen.
De kaart is afkomstig uit de 50ste editie van De Grote Bosatlas, 1994, Wolters Noordhoff Atlasprodukties