Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Dick Matena krijgt Vlaamse staatsprijs voor strips
13 december 2003
Striptekenaar Dick Matena heeft op zaterdag 13 december 2003 voor zijn stripbewerking van De Avonden (1947) de Bronzen Adhemar 2003 gekregen. De uitreiking vond plaats in cultureel centrum De Warande in Turnhout en onder de aanwezigen was Marten Toonder (in zijn studio begon Matena 43 jaar gelden zijn tekencarrière). De tweejaarlijkse prijs werd uitgereikt door de Vlaamse minister voor Cultuur Paul van Grembergen. Aan de officiële staatsprijs is een bedrag van € 12.500,- verbonden.
De werkzaamheden van Matena aan stripversie van De Avonden (2003) zijn nog niet afgerond. De tekenaar die naar eigen zeggen 15 uur per dag met het project bezig is, is door de voorpublicatie in het Parool gebonden aan strakke deadlines en heeft nog ruim 100 strippagina's te gaan.
Stripversie De Avonden deel 1
Matena zegt zelf dat hij moet oppassen dat hij zich niet doodwerkt en ook Marten Toonder, die Matena bewondert om zijn onvermoeibaarheid uit zich wat zorgelijk: "Bij mij werkte hij ook al heel hard, maar wat hij nu met De Avonden heeft gedaan is onmenselijk. Het zou verboden moeten worden.". Desondanks schijnt Matena, geïnspireerd door het huidige project, plannen te hebben voor een integrale verstripping van Ulysses van James Joyce (861 pagina's: iets dikker dan De Avonden).
Toevoeging op 29 maart 2004: intussen is bekend geworden dat Matena Kort Amerikaans van Jan Wolkers gaat verstrippen. Net als bij de Avonden gaat Matena de integrale tekst van de roman gebruiken maar deze keer zal hij wel in kleur gaan werken. Bij de research in Leiden zal Jan Wolkers assistentie verlenen. Matena wil in oktober 2004 beginnen met het project. Tussendoor evenwel geen vakantie want in die periode gaat hij A Christmas Carol van Charles Dickens verstrippen. "Dat doe ik om los te komen van Reve en me op te peppen voor Wolkers".
Van de stripversie van De Avonden (2003) zijn al twee delen verschenen, deel 3 komt in februari 2004 uit en deel 4 in mei 2004. Uitgeverij De Bezige Bij is momenteel in onderhandeling over een Franse editie.
De originele platen zijn van 3 april tot 20 juni 2004 te bezichtigen in De Hallen in Haarlem
Bron: artikelen in NRC Handelsblad en Het Parool
De afbeelding is een detail van de achterkant van deel 1 van stripversie van De Avonden (2003).