Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Gerard Reve 80 jaar
14 december 2003
De makers van deze website willen Gerard Reve van harte feliciteren met zijn 80ste verjaardag. Deze felicitaties zijn ook voor Joop Schafthuizen en voor alle Revianen over de hele wereld.
Ter gepaste opluistering van deze viering een favoriet fragment en een mooie foto:
"In de stilte van de nacht. Uit de diepten. Nadat hij 9 dagen aan één stuk gedronken had, maar je kon niets aan hem zien. Een zang, terwijl hij naar de duisternis ging. Voor de orkestmeester. Een nachtlied. Een lied van overgave, want op U wacht ik, en op U alleen, o Eeuwige."
Omslag Tirade nr. 102, juni 1965
"Vannacht zag ik, als in een laat winterlicht, mijn oude school in het Betondorp weer voor me, en opeens begreep ik, dat uit de gestalte van dit gebouw, indien iemand het verstand had bezeten, reeds toen de zekerheid van de oorlog en al zijn rampen berekend had kunnen worden."
Gerard Reve in 1961
Bron foto: Albvm Gerard Reve (1983). De foto is gemaakt door Edith Visser, in het huis van Gerard Reve aan de Oudezijds Achterburgwal te Amsterdam, in de zomer van 1961.
Bron fragment: Nader tot U (1966). Het zijn de eerste 2 alinea's uit het hoofdstuk 'Brief in de nacht geschreven', gedateerd: Greonterp, 17 maart 1965. Deze brief werd eerder gepubliceerd in Tirade nr. 102, juni 1965 (zie foto hierboven).