Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Verzameling Diederik van Vleuten op BOB beurs
25 september 2005
Op 26 en 27 november aanstaande zal in de Expozaal van het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht een expositie te zien zijn van de Reve collectie van cabaretier en Reve verzamelaar Diederik van Vleuten. De expositie wordt gehouden tijdens de Antiquarische Boekenbeurs georganiseerd door de BOB, de Bond van handelaren in oude Boeken.
De Reve collectie van Diederik van Vleuten omvat een aantal zeer bijzondere Reveana: het beroemde Jacques Presser exemplaar van de Avonden, mét de ontroerende dankbrief van Presser aan Reve, de eerste druk van de Avonden met het beroemde gele buikbandje, een auteursexemplaar van Nader tot U waarin de Meester de Geestelijke Liederen met de kroontjespen in het Duits vertaalde.
De collectie omvat vele eerste drukken maar ook gezochte Reveana als Pleitrede, Uit de Kunst en, hoe kan het anders, Frits van Egters lijfboekje De Kleine Neurasthenicus. Ook zullen diverse opdrachtexemplaren en handschriften van Reve te zien zijn, zoals brieven aan Josine Meijer en Sjaak Hubregtse, diverse gedichten en manuscripten. En wat dacht U van brieven aan Reve van Harold Pinter, William Burroughs, Frans Pannekoek en senator Algra?
Maar niet alleen Gerard Reve komt in Utrecht aan bod. Ook de familie van het Reve en een aantal mensen met wie Gerard verbonden was zijn passend vertegenwoordigd. Zo zijn er diverse kinderboeken en romans van Gerard senior te zien, waaronder natuurlijk Mop en Strop en Baanbrekers, bijzondere opdrachtexemplaren van Vanter aan zijn zoon Gerard, van broer Karel aan Gerard (fratri carissimo), en opdrachtexemplaren van Angus Wilson aan Gerard en Wimie (we see you too seldom). En wie bijvoorbeeld de vergeelde debuutbundel van Hanny Michaelis wil zien zal niet teleurgesteld worden. De Reve expositie van Diederik van Vleuten is een hommage aan onze grootste schrijver die in de winter van zijn leven is aanbeland maar niet zal worden vergeten.