Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Katholieke pillen?
Zoals bekend is Gerard Reve een groot liefhebber van het mythologiseren en fabuleren. Een knap staaltje van dat laatste is terug te vinden in Zondagmorgen zonder zorgen (1995) in de hoofdstukken 'Je brief kwam net te laat' en 'Koop een Papegaai'; beiden brieven aan Rudy Kousbroek.
In Zondagmorgen zonder zorgen (1995) staan 4 brieven aan Kousbroek die geschreven zijn in mei 1985 toen de Paus Nederland bezocht en Gerard Reve daar voor NRC Handelsblad verslag van deed. De brieven gaan vooral over dit bezoek, de Katholieke Kerk, het geloof en Kousbroeks grondige afkeer van een en ander.
Na Kousbroek uitgebreid gefeliciteerd te hebben met een brief ("een juweel, en een waar kleinood") waarin deze definitief aantoont hoe perfide etc. de R.K. Kerk wel niet is gaat Reve, vermoedelijk om Kousbroek een plezier te doen een fijn vertoog houden over Katholieke Dieren.
pil
Maar dit blijkt slechts een opmaat te zijn voor een nog veel fraaier onderwerp: Geneesmiddelen van Katholieke Oorsprong. Het blijkt namelijk dat het medicijn Ritaline ("geïsoleerd uit wilde ionen in een isotoop") op de naamdag van de Heilige Rita door een katholieke, zeer vrome Belgische pharmacoloog is ontdekt. De tweede helft van de naam van het middel is afkomstig van de vrouw van de pharmacoloog: Hélène ("zeg maar Lien").
Dat is natuurlijk al fraai maar het wordt nog mooier: het bij Gerard Reve zelf ook bekende anti-alcoholmiddel Refusal is ontwikkeld door de Frans-Canadese vrouwenarts Philippe Refusal. Een Nobelprijs voor de Geneeskunde zat er niet in vanwege diens al te vroom en openlijk beleden katholicisme.
Maar als klap op de vuurpijl komt Reve met de onthulling dat de zondige, ja zelfs duivelse anticonceptiepil een ontdekking is van de "zeer ekstaties praktiserende katholiek Robert Vandelanotte, in Meenen, Belgiëland, gebreveteerd ovobiologist". Het spreekt dat Robert dit middel niet had uitgevonden om toe te passen bij mensen. Hij gebruikte het middel bij het fokken van "agrariese veesoorten" en het is hem later ontfutseld. Van deze klap is hij nooit meer hersteld en hij is dan ook vroeg gestorven, zijn dochters Antiphona en Conception als wezen achterlatend.
Reve: "Je leest het nergens, zeker niet in een Nederlandse krant, maar knoop maar in je oor, dat zo goed als alle belangrijke geneesmiddelen van katholieke oorsprong zijn".