Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Gerard Reve op omslag VARA-Gids
22 november 2003
Een mooie foto van Gerard Reve op de omslag van VARA gids 47 en een artikel waarin Revefan Herman Brusselmans aan de hand van een alfabetische lijst trefwoorden zijn herinneringen aan en visie op leven en werk van Reve weergeeft. Het artikel ('Bijna tachtig') is naar aanleiding van de naderende 80ste verjaardag van Gerard Reve.
omslag VARA gids 47
De lijst begint met de A van Avonden en eindigd met de Z van Zeer geleerde broer. Daartussen komen Brieven, Communisme, Dood, Eenzaam, Frankrijk, God, Homoseksualiteit, Jeans, Kroontjespen, Liefde, Matroos Vos, Nacht, Oorlog, Poëzie, Quotes, Revisme, Stilist, Televisie, Uitgevers, Vertalingen, Wijn en Xenofobie. De Y wordt overgeslagen.
Een paar opmerkelijke zaken: Brusselmans zegt aan het begin van zijn eigen carrière ook met een kroontjespen geschreven te hebben maar daar al snel mee gestopt te zijn. Het vlekte en ging vooral veel te langzaam. Door gebruik van pen en computer heeft Brusselmans op zijn 46ste nu al meer romans geschreven dan Gerard Reve in zijn hele leven: "maar of ze ook zo goed zijn als die van hem..".
Over Matroos Vos is Brusselmans tamelijk ongenuanceerd: "Ik heb nooit begrepen dat zo'n groot schrijver het zo lang uithoudt met een analfabeet als Schafthuizen". Nog even afgezien van het feit dat het met het analfabetisme van Schafthuizen reuze mee schijnt te vallen is het wat vreemd dat je als groot schrijver een intueel als partner schijnt te moeten hebben.
Over het goeddeels ontbreken van de oorlog als thema in Reve's werk concludeert Brusselmans dat de familie Reve geen zware oorlogsjaren heeft meegemaakt. Zware traumatische ervaringen heeft de familie voorzover bekend inderdaad niet ondergaan - hoewel: vader in de onderduik, zoons enkele nachten in een gestapocel en wat verzetsactiviteiten, in ieder geval meer dan de gemiddelde Nederlander- maar verder zal Reve het met deze conclusie vast niet eens geweest zijn.
En bij de R van Revisme slaan de interviewer (Anton Dautzenberg) en Brusselmans de plank flink mis: "voor de liefhebbers is het Revisme een ware religie geworden". Strikt genomen kan deze zin wel kloppen maar men goochelt met de termen Reviaan (een groot liefhebber van het werk van Gerard Reve) en Revist (een aanhanger van het nogal particuliere liefdesgedachtengoed van Gerard Reve).
Bron: VARA-Gids nr. 47, 22 november 2003