Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Gerard Reve Museum in Amsterdam
15 december 2003
De Reve-collectie van Peter van Bergen gaat de basis vormen van een nieuw Gerard Reve Museum in Amsterdam. Het museum zal worden geëxploiteerd door de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
Het Museum wordt in het voorjaar van 2004 geopend in de hoofdvestiging van de OB aan de Prinsengracht 587, in 2005 gaat de collectie wellicht naar de vestiging Betondorp en in 2007 zal de collectie zijn definitieve plaats krijgen in de nieuwe hoofdvestiging naast het Centraal Station.
De 'Van Bergen-collectie' is bezit van de stichtingen Ecliptica en Eleusis en wordt in bruikleen gegeven aan de Bibliotheek. De collectie staat bekend als (een van de) grootste en rijkste Reve-verzamelingen en bevat een grote hoeveelheid primaire en secundaire literatuur, foto's, knipsels, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen van Gerard Reve.
Joop Schafthuizen verklaarde "zeer verrast en vereerd" te zijn.
De collectie Van Bergen wordt momenteel beheerd door de Leidse antiquaar Piet van Winden. Binnenkort wordt door hem een beschrijving van de collectie uitgeven onder de naam 'De Kathedraal van Reve'. Van Winden beschrijft Peter van Bergen (docent, vriend van Reve en al 30 jaar verzamelaar) als "een apostel en exegeet van Gerard Reve".
Website: OBA