Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Uitzending NOVA over Gerard Reve
17 december 2003
Op 12 december 2003, op Nederland 3, heeft NOVA aandacht besteed aan de aanstaande 80ste verjaardag van Gerard Reve. Het item van ca. 15 minuten bestond uit een compilatie van oude en recentere fragmenten uit o.a. de Grote Gerard Reve Show, een interview op een 'ziekbed', diverse door Reve voorgedragen gedichten, vakantiefilmpjes uit de privé-collectie van Teiger en Woelrat, een interview met Mies Bouwman over Koning Alcohol en een recente huiselijke scene met Joop waarin Reve aangeeft thee te preferen boven wijn, want alcohol is van de duivel.
Verder bestaat het item uit enkele scènes met antiquaar Piet van Winden die wat topstukken uit de Reve-collectie laat zien (teennagels, een horloge, een bril en hechtingen van een operatie) die de basis moeten gaan vormen van een toekomstig Reve-museum.
Vriend Bram Peper wordt geïnterviewd. Hij komt met de enigszins verrassende melding dat hij Gerard Reve enkele weken geleden nog aan de telefoon heeft gehad. Reve had naar zijn zeggen een helder moment en ze hadden gesproken over het succes van het recente brievenboek Brieven aan Bram P. (2003).
En ook Teiger en Woelrat maakten hun opwachting. Zij spraken een aandoenlijke verjaardagswens aan Gerard uit en tevens benadrukten ze welk belang zij voor het schrijversschap van Gerard Reve hebben gehad. De beide heren zijn werkzaam als mode-ontwerpers en presenteren op 14 december in Amsterdam hun nieuwe collectie.