Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Interview met Dick Matena in Trouw
18 december 2003
Dick Matena wordt geïnterviewd in zijn huis in Lichtaart in de Kempen in België ter gelegenheid van de stripprijs die Matena op 13 december 2003 ontvangen heeft voor zijn De Avonden, een Beeldverhaal (2003-2004). Het interview is geschreven door Bert Schampers.
Dick Matena in zijn atelier
De meeste informatie uit het artikel/interview is te vinden in het nieuwsartikel: Zie ook: Dick Matena krijgt Vlaamse staatsprijs voor strips.
Een paar citaten:Hij [Dick Matena] heeft destijds met Gerard Reve en Joop Schafthuizen (..) onderhandeld. "Zij vonden het toen mooi. Inmiddels is Reve door de ziekte van Alzheimer zo afgetakeld dat hij mijn werk niet meer kan beoordelen. Maar ik vind het prachtig dat ik de prijs krijg, precies aan de vooravond van de tachtigste verjaardag van mijn held Reve."
"Ik liep al twintig jaar in mijn hoofd met het plan om De Avonden (1947) te bewerken tot een strip. Elk jaar rond december lees ik wel een paar hoofdstukken in De Avonden, voor mij het grootste boek van de 20ste eeuw"
Matena heeft veel tijd en energie gestoken in de strip. Hij maakt werkdagen van vijftien uur. "Ik wilde niet nagewezen worden als de man die De Avonden tot iets banaals heeft bewerkt. Maar toen ik de eerste vijf proefpagina's klaar had, zei mijn vrouw: 'Dit is het mooiste wat je ooit hebt gemaakt.' Toen wist ik dat ik goed zat."
Foto: Chris Keulen, Dagblad Trouw.