Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Nadertotreve.nl in Dagblad van het Noorden
9 januari 2004
Op de kunstpagina, in de rubriek 'vraag & antwoord':
"Ik zou graag naar Reve's begrafenis willen".
Terwijl literair Nederland wacht op het overlijden van Gerard Reve zette Peter Smeets van het Groningse Internetbedrijf Smeets & Graas een compleet nieuwe Gerard Reve website in elkaar: nadertotreve.nl
Waarom kiest een Groninger voor Reve en niet voor meer aan Groningen verbonden schrijvers als W.F. Hermans of Jean Pierre Rawie?
"Tja, je bent Reviaan, of je bent het niet, daar staat Groningen helemaal los van. Ik heb Reve trouwens één keer ontmoet, dat was in 1996 in de Stadsschouwburg in Groningen. Ja: ik heb zijn handtekening."
Je bent niet de eerste Reve-site. Hoe denk jij je te onderscheiden?
"Er is inderdaad van alles over Reve op het net, maar er zijn eigenlijk maar twee andere echte sites, De Grote Gerard Reve Verzamelpagina en de Niet Erkende Gerard Reve Pagina. Maar die laatste leidt een permanent slapend bestaan. Eigenlijk is er dus maar één concurrent en die concurrentie ga ik aan met zo accuraat mogelijke nieuwsberichten en een snel groeiend archief met allerlei feiten uit het leven van Reve."
artikel Dagblad van het Noorden, 9 januari 2003
Hoop je op de primeur van zijn overlijden?
"Nee. Met Alzheimer valt het overigens moeilijk te zeggen. Het zou ook nog jaren kunnen duren. Uiteraard zal ik het wel snel op de site zetten: ik ben de hele dag online, en dan ontgaat je maar weinig. Hoe relatief de nieuwswaarde van Reve zou kunnen zijn, zag je wel op zijn 80e verjaardag. Op die dag werd Saddam Hoessein opgepakt en de naam Reve werd in geen enkel journaal meer genoemd. Wel hoop ik dat zijn begrafenis een openbare aangelegenheid wordt, ik zou er graag heen willen."
Hoe zijn de reactie tot nog toe?
"Heel goed! Ik ontvang veel tips over nieuwsfeiten. Ook kreeg ik een boekje van Boudewijn Büch en Gerard Reve opgestuurd, zodat ik daar een stukje over kon schrijven."
Tekst: Martijn Steenbergen
Verschenen in Dagblad van het Noorden
Artikel staat niet op de website.