Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Herhaling Reve-docu op Canvas
29 januari 2004
De Belgische publieke tv-zender Canvas heeft op donderdag 29 januari een Reve-documentaire uit 1975 met Herman De Coninck uitgezonden. De Coninck bezocht Reve in september in zijn huis in Frankrijk. De documentaire is ogenschijnlijk in de vorm van een interview maar de vragen van De Coninck worden door Reve op geheel eigen wijze en zeer uitgebreid beantwoord.
Reve, die 51 was toen de documentaire werd gemaakt ziet er goed uit (waarschijnlijk van te voren een week vroeg naar bed en niet aan de kruik) en oogt heel ontspannen.
Gerard Reve
Hij houdt bespiegelingen over leven, werk en geloof en vertelt een paar fraaie sterke verhalen ( o.a. over onze koningin, de dijken en het linkse tuig en over de schoorsteenbrand die een week na aankoop bijna het huis in as legde), leest gedichten voor en we krijgen een aantal mooie locatie-opnamen te zien.
Reve gaat o.a. met hond Loup een eindje rijden in de befaamde Citroën-bus en bezoekt een barbecue waar een aantal redelijk schilderachtige allochtonen een schaap (?) aan het roosteren zijn.
Ook krijgen we nog de bekende allochtoon de 'houtkoning' te zien die zoals Revianen wel weten 7 jaar met de duivel vocht om zijn drankgebruik onder controle te krijgen (hij dronk als hij zin had maar ook als hij geen zin had. Nu drinkt hij alleen nog maar wanneer hij er zin in heeft hoewel dat wel erg vaak het geval is).
De houtkoning moest af en toe ook opdraven wanneer eenzaamheid en de mistral teveel werden en Reve naar de fles greep. De houtkoning werd tevoren ingelicht en een aantal uren later kwam hij langs om de volledig lamme Reve van de vloer te rapen en naar bed te brengen.
Foto afkomstig van: www.canvas.be