Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Albert Mol overleden
9 maart 2004
De acteur, schrijver en tv-persoonlijkheid Albert Mol is op 9 maart 2004 in zijn woonplaats Laren (Gld) op 87-jarige leeftijd overleden. Mol was net als Gerard Reve een van de eersten in Nederland die openlijk voor hun homoseksualiteit uitkwamen.
Teletekst-bericht overlijden Albert Mol
Albert Mol speelde in de verfilming van Lieve Jongens de rol van Albert S., de jaloerse ex-vriend van Woelrat die tevergeefse pogingen doet zijn vriendje terug te krijgen. De rol was flink 'over-the-top' maar door de hardheid en gemeenheid waarmee hij wordt afgescheept werd hij toch een soort tragische held.
Over de doden niets dan goeds maar over Mols, later door Paul Verhoeven verfilmde succesboekje 'Wat zien ik?' schrijft Reve op 17 maart 1966 aan de arts-psychiater Jan Groothuyse: "Aan je boek (..) heb ik veel genoegen beleefd. Ik vind het heel wat bewogener en menselijker dan het nogal goedkope, gemakkelijke bakseltje van Albert Mol."
Met het boek van Groothuyse wordt de in 1966 in eigen beheer verschenen verhalenbundel 'Eten van twee walletjes' bedoeld. De verhalen hierin zijn ontleend aan de medische praktijk (op de Amsterdamse Wallen) en het gezinsleven van Groothuyse.