Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Eddy Posthuma de Boer over Reve in VPRO-Gids
14 juli 2004
Onder de titel 'Buiten gevecht gesteld' staat in VPRO-gids nr. 28 een kort interview met fotograaf Eddy Posthuma de Boer over diens ervaringen met Gerard Reve. Het interview is naar aanleiding van een vierdelige serie over het leven van de Boer in het radioprogramma 'De Avonden'.
De Boer vertelt dat hij, na jaren geen contact, sinds 5 jaar weer met enige regelmaat bij Gerard en Joop over de vloer kwam en op die manier ook Gerard Reve's geestelijke achteruitgang heeft meegemaakt: "In het begin van zijn ziekte (..) kon hij nog wel wat opschrijven. Hij schreef nog opdrachten in boeken die hij me gaf. Nu krijgt hij geen kroontjespen meer op papier."
Gerard Reve
Gerard Reve in zijn kamer in het verpleegtehuis, 2004
De Boer weet ook niet of Reve hem nog (her)kent en als een soort test om te zien hoe erg Reve er aan toe is begon hij onlangs over Frans Lodewijk Pannekoek (met wie Reve in 1967 het boek Veertien Etsen van Frans Lodewijk Pannekoek voor Arbeiders Verklaard maakte maar met wie hij later brak). Vroeger was dat genoeg geweest voor een woedeuitbarsting (Reve wilde helemaal niets meer met Pannekoek te maken hebben - voor de reden zie de laatste brieven aan Pannenkoek) maar er gebeurde nu helemaal niets.
Reve keek naar buiten, naar een huis aan de overkant van de straat en zei: "Daar wonen ook mensen in. Maar die kan je niet zien. Die zitten achter de ramen. Maar je kan wel die twee duiven zien in de dakgoot. Kijk, ze vliegen nu over. Mooi hè?"
Later ontlokte dit ontbreken van een reactie bij Pannekoek de opmerking: "Dus Gerard is nu buiten gevecht gesteld".
Bron: VPRO-gids, artikel staat niet op de website, Foto: Eddy Posthuma de Boer