Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Kunstwerk 'Rue des Reves' in Amsterdam
5 september 2004
Op 5 september 2004 is in Amsterdam, in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer een kunstwerk voor de broers Reve onthuld. Het kunstwerk Rue des Reves is gemaakt door Steffen Maas. Rue des Reves is een chronologische compositie van borden, die als een rebus vertellen over het leven van de gebroeders Van het Reve in Betondorp (een wijk in de Watergraafsmeer, in het oosten van Amsterdam).
De borden vermelden aan de onderkant de huisnummers waar de familie heeft gewoond in de Ploegstraat en aan de bovenkant het geboortejaar van Karel (1921), van Gerard (1923, in Mariablauw) het jaar waarin de familie van het Reve in Betondorp kwam wonen (1924), het jaar waarin de familie uit Betonforp vertrok (1937) en het jaar 1947 (het debuut van De Avonden).
kunstwerk Rue des Reves
Een kleine aantekening voor Reve-toeristen: het toenmalige adres Ploegstraat 57 is nu nummer 89 en 85 één hoog is nu nummer 133. De bedoeling van de Stadsdeelraad is dat er in de toekomst nog een toelichting op het bord komt
Het kunstwerk maakt deel uit van het project erfenis van de twintigste eeuw. Met dit cultuurhistorisch project besteden stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en het Amsterdams Fonds voor de Kunst aandacht aan toonaangevende kunstenaars, schrijvers, verzetsdeelnemers, sportlieden, politici en gebeurtenissen uit de twintigste eeuw.
Voor wie meer wilt weten over Reve's tijd in Betondorp: men leze Werther Nieland en ook het boekje van Hans Hafkamp 'Ik haat Amsterdam... Amsterdam is een gedoemde stad' (een literaire wandeling door het Amsterdam van Gerard Reve, 1997) is een aanrader.
Foto afkomstig uit De Volkskrant