Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Reve-sketch in 'Mannen met vaste lasten' op tv
5 februari 2005
De cabaretshow 'Mannen met vaste lasten' van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten uit 2003 is op 5 februari opnieuw uitgezonden op Nederland 3. In deze show zit een mooie, grappige en ontroerende scène van 5 minuten met van Muiswinkel (beangstigend goed) als Gerard Reve en van Vleuten als Joop Schafthuizen.
klik hier voor de complete tekst van de scène.
Iets eerder in het programma duikt Reve ook al even op wanneer van Vleuten de eerste pagina uit Nader tot U uit zijn hoofd wil opzeggen maar na een paar zinnen wordt hij al onderbroken.
Scene uit Mannen met vaste lasten. Staand Diederik van Vleuten als Joop Schafthuizen, zittend Erik van Muiswinkel als Gerard Reve
In diverse recensies van het programma die op de website van de beide heren staan wordt de Reve-scène hoog gewaardeerd:
Jacques J. d'Ancona Dagblad van het Noorden: "Tja, en dan ga ik definitief voor de bijl als ze uitkomen bij een bladzijde uit het boek Nader tot u en een ijzingwekkend mooi verzonnen dialoog tussen Gerard Reve en Joop S. waarin humor en inhoud perfect in balans zijn."
Haarlems Dagblad: "Hét hoogtepunt van alle imitaties is echter aan het slot de sketch van volksschrijver Gerard Reve, door de twee mateloos bewonderd, en vriend Joop Schafthuizen. De aftakelende en afhankelijke Reve (Van Muiswinkel) ziet de dood naderen en geeft nog enkele van zijn wijsheden ten beste."
Trouw: "en ze spelen een uiterst vermakelijke huiskamerscene tussen een poëtisch over de dood mijmerende Reve en zijn praktische en prozaïsche vriend Joop Schafthuizen."
Wilt u de scène nog eens zien kunt u de DVD van de show aanschaffen, wilt u de scène nog eens nalezen kan dat op deze website en in 'Verzamelde Mannen'. In dit boek, wat medio 2005 verschijnt, staan alle teksten van de 3 shows van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten.
Foto afkomstig van website.