Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Uitgave brief aan Simon Carmiggelt
25 februari 2005
Niet echt hot news want deze speciale uitgave dateert alweer uit 2004 maar toch te leuk om niet te vermelden. De uitgave bevat 1 brief, geschreven op 13 december 1971 uit De Steeg in Gelderland. Reve zat daar in Hotel Restaurant 'Het Wapen van Athlone' (het boekje bevat een afdruk van het briefpapier van het hotel) te wachten terwijl er in een nabije garage een vloergaskachel in zijn Citroënbus werd gemonteerd.
Brief aan Simon Carmiggelt
De brief gaat over de bus, het rijden daarin (Reve had nog niet zolang zijn rijbewijs), de doodgereden dieren op de weg, hij heeft het over de helse drukte op de weg door De Steeg, dat is de oude Rijksweg van Arnhem naar Deventer, er was toen nog geen snelweg. Verder over Reve's aanstaande verjaardag, over een brief en gedicht die hij van Roland Holst heeft gekregen, over de dichtkunst en over volgens Reve Holsts preoccupatie met wie een groot dichter is of niet:
Ik heb het voordeel, dat ik de dichtkunst als liefhebberij erbij beoefen, en mij niet oficieel dichter noem. Het kan mij dus niet schelen of ik een groot dichter ben of geen groot dichter ben. Maar als je alleen dichter bent, of alleen hengelaar, dan wil je natuurlijk kampioen wezen.
Verder in willekeurige volgorde: Maria, alcohol, de Dood, agendawijsheden (Waar rent en zwoegt iedereen zo hard voor?), de mensen van de handelsdrijvende stand, het geven van lezingen en de bedragen die hij daarvoor vraagt, mooie kelners, zijn nieuwe boek (bekentenissen van een jonge echtbreker), een recent gebakken bolus (een uitzonderlijk geval want normaal lukt dat buitenshuis niet erg goed) en het al dan niet geven van een fooi aan de monteur. Kortom, Carmiggelt en de lezers kregen waar voor hun geld.
De brief is eerder gepubliceerd in De Taal der Liefde en in Brieven aan Simon C. 1971-1975 (1982) en is nu vorm- en uitgegeven door Léon Mommersteeg in een oplage van 200. Honder romeins genummerde exemplaren zijn aan de auteur ter bescchikking gesteld, honder arabisch genummerde exemplaren maken deel uit van de cassette 'Dorpenroute, kroniek van een landschap'. Het hierboven afgebeelde exemplaar is nummer XIX.