Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Reve en Wolkers schreven samen toneelscènes
5 maart 2005
In een interview met de Volkskrant (4 maart 2005) vertelt Jan Wolker (auteur van het boekenweekgeschenk 2005) dat hij eind jaren 50 samen met Gerard Reve scènes schreef voor het Amsterdams Volkstoneel van regisseur Groenier. Dit tijdelijke duo-schrijversschap is tot op heden min of meer een geheim gebleven.
Wolkers: "Met hem (Gerard Reve) was ik toen bevriend, eind jaren vijftig. (..) In februari 1959 was mijn eerste verhaal, 'Het Tillenbeest', in Tirade verschenen. Toen schreef Van het Reve (die redacteur was van Tirade [red.]) me een brief, dat hij het prachtig vond en met me wilde praten - om te kijken of ik homoseksueel was, denk ik."
Wolkers verder: "Wat voor scènes dat waren? Nou, bijvoorbeeld dat er zeelieden in een hotel komen en bij de receptie vragen of ze op één kamer mogen slapen. Dat soort dingen was Reve wel toevertrouwd."
En: "Eigenwijs was die Reve joh, net een communistische commissaris. Ik heb me rot gelachen met hem."
De liefhebbers (en Nop Maas, die in de Volkskrant de onthulling een plausibel verhaal noemt) kunnen op zoek gaan, want "Die teksten moeten nog ergens zijn. In mijn archief, en misschien ook in dat van Het Volkstoneel."
Bron: De Volkskrant