Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Nationaal Archief publiceert brief van Gerard Reve aan Elco Brinkman
20 maart 2005
Het Nationaal Archief heeft ter gelegenheid van Boekenweek 2005 een tot dusver onbekende brief van Gerard Reve aan de toenmalige minister van WVC, Elco Brinkman integraal gepubliceert. De brief, getiteld: de wondere wereld van het boek, is gedateerd 19 maart 1988 en is op de website in originele (handgeschreven) staat en in een uitgetypte versie te lezen.
De brief is een reactie op een eerdere brief van Brinkman. Waar die brief over gaat komen we niet te weten behalve dan dat eruit blijkt dat Brinkman veel minder tobt dan Reve zelf. De rest van de brief is een, vermoedelijk niet geheel waarheidsgetrouwe, reconstructie van de weigering in 1980 door de boekenweekcommissie Reve's roman De Vierde Man (1981) als boekenweekgeschenk uit te brengen.
Reve stuurde een exemplaar van De Vierde Man met de brief mee: "Gesteld U laat zich in Uw dienstauto naar de grote stad Groningen rijden, ik noem maar wat, om U aldaar door een vooruitstrevende dansgroep met eieren, tomaten en/of slagroomsoezen te laten bekogelen, dan kunt U tòch op de heenweg de eerste helft, en op de terugweg de tweede helft lezen. Die regenjas die laat U in de automobiel, neem ik aan, dus er komt op mijn boek geen eierstruif, tomatendrab of slagroom, zodat het leesgenot, waarop U als minister toch recht hebt, op geen enkele wijze verminderd wordt."
En Reve sluit af met: "Ik schrijf U voor de gezelligheid, uit medemenselijkheid, weet ik veel. Ik wens U veel zorgeloos leesgenot toe en noem mij geheel Uw Gerard Reve".