Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Zeer zeldzaam exemplaar van 'Terugkeer' geveild.
18 november 2005
Op 7 december (vanaf 14.00) wordt tijdens een grote veiling bij Beijers Veilingen in Utrecht één van de twee bekende exemplaren van Gerard Reve's eerste werk, Terugkeer geveild.
Terugkeer is een dichtbundel die Reve in 1940 bij Copieerinrichting De Kameel aan het Meeuwenplein zelf liet drukken. De oplage bedroeg 50 exemplaren waarvan er vermoedelijk slechts enkelen onder vrienden en kennissen zijn verspreid.
Lange tijd werd er getwijfeld aan het bestaan van dit vroege werk totdat in 1994 in de nalatenschap van Nanny Aberson een exemplaar opdook. Aberson werkte na de oorlog bij uitgeverij Salm, die bevriend was met Gerard en zijn broer Karel. Dat exemplaar is in 1994 op een beurs te koop aangeboden maar niet verkocht. Dat is het exemplaar wat nu wordt geveild.
In 1993 werd Terugkeer door Reve in eigen beheer opnieuw uitgegeven (500 genummerde en gesigneerde exemplaren). In 1999 kwam er een publieksuitgave bij Uitgeverij Conserve, met een inleiding van Tom Rooduijn.
Het te veilen exemplaar komt uit een particuliere collectie, het andere exemplaar bevond zich in de collectie Reve en is nu in het letterkundig museum. De richtprijs op de veiling is maar liefst 12.000 euro.
Zie ook een artikel van Martijn Steenbergen