Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Verjaardagsplakkaat als poster te koop
8 februari 2006
Op de binnenkant van het stofomslag van de gebonden editie van Gerard Reve/Geert van Oorschot Briefwisseling 1951–1987 staat de hieronder getoonde tekst afgebeeld. Deze tekst diende als basis voor een door Nicolaas Wijnberg gekalligrafeerd en door Gerard Reve bedacht plakkaat van 164 x 54 cm, met aan de bovenkant nog een uitstulpsel waarop een Hollands landschap is afgebeeld, waarin het woord ‘verhalen’ een aantal keren als wolk in de lucht hangt. Het affiche bevat een groot kruis waaromheen de teksten geschreven zijn. Verder is het geïllustreerd met collage-achtige elementen, waarin bisschoppen, Ku Klux Klan-leden en communistische ‘karpatenkoppen’ zijn afgebeeld. Bijvoorbeeld een bisschop die achter Stalin op zijn doodsbed staat en uit wiens mond via een tekstballon de tekst ‘masturbatio sine qua non’ komt.
Poster verjaardagsplakkaat
De deelnemers aan het feest bij de koperen huwelijksverjaardag van Geert en Hillie van Oorschot zijn schrijvers (Carmiggelt, Klant, Lehmann, Michaelis en de beide Van het Reves), toneelspelers (Van Dijk, Edy de Boer, Johan de Meester, Rademakers), kunstenaars (Hordijk, Hans van Norden, Melle, Willink), krantenmensen (Wim van Norden, Ramaker, Wittkampf), mensen uit de uitgeverswereld (Witteman en Reinold Kuipers die uitgever is bij De Arbeiderspers) en hun partners.
De deelnemers worden op het plakkaat vermeld met aan het katholicisme ontleende titels en deels met verlatijnste namen en epitheta: Frater Carmiggelt en Zr. Tiny; Kobus van Dijk (n.g.[= niet gehuwd; het was het interval tussen zijn derde en vierde huwelijk]); Gerardus Hordijk (masturbatori Rector); Broeder en Zuster Klant (cong. H.H.); Soror en Frater Kuypers (A.P.); Prof. Dr. Mr. Ir. Ds L.Th. Lehman; Joannes, Kardinaal de Meester en ega; Maximilianus Literaturae Pontifex Maximus Nord en ega; Deken Hans van Norden, penis Sector en Zr. Nelia (Ursuline); Ignatius Wilhelmus van Norden, generaal der Jesuiten; Dr. Victorina Tana (mater confessorum); Wilmana et Carolus Willink (Soli Pensalo Gloria); Guidonus et Gertus (Neanderthali Creatio, Institutionis idilli, representatores); Nicodemus et Johanna Homo Albus editoris Servus; Wilhelmus Witkampf Apostata; Nicolo Montevino è Spesa Frater Bonae Vitae S.J.; Mellenus et Puckilia Onan Penis Erecta Vagina Ballus Scrotum Irrigatoris Pictor; Alphonsus Rademacor Feminarum Copulator (O.F.M.); Theophilius Marietta Ramaker (missionarissen); Zr Hanna Regina Judaeorum et Gerardus Majella Obscenus Scriptor Revus Brittannicus; Doctor Fidei Scientiae Carolus Revius et ega (Servorum Miss.).
Een fraaie reproduktie op ware grootte van deze poster wordt exclusief te koop aangeboden bij uitgeverij Van Oorschot voor € 50 (incl. verzendkosten). Bestellen via: verkoop@vanoorschot.nl.