Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Ad Fransen op bezoek bij Joop en Gerard
30 maart 2006
In de HP | De Tijd van 31 maart 2006 een verslag van een recent bezoek van Ad Fransen aan Joop Schafthuizen en Gerard Reve. Reve's gezondheid blijkt zeer broos. Wel blijkt hij begin dit jaar een dubbele longontsteking en epileptische aanvallen te hebben doorstaan. Die longontsteking was de aanleiding voor de berichtgeving op o.a. deze website over zijn naderende overlijden. Maar het vergevorderde stadium van de ziekte van Alzheimer waaraan Reve lijdt biedt geen enkel uitzicht op verbetering of zelfs maar op een wat langer durende stabilisatie.
Maar ook Joop Schafthuizen heeft zwaar te lijden onder het langdurige ziekbed van zijn vriend (met wie hij binnenkort 30 jaar samen is). Joop kampt met depressies, met wat hij zelf 'verpleegdementie' noemt en heeft zich een hele tijd afgesloten voor vrienden en dierbaren.
Maar met Joop gaat het weer wat beter en vandaar het bezoek van Ad Fransen. Een fragment uit het stuk:
"Voordat we naar Gerard zijn vertrokken, hebben Joop en ik eerst wat zitten kletsen bij hem thuis. In de vensterbank in de woonkamer stond Gerard's laatste fotoportret, gemaakt door Rineke Dijkstra. De topfotografe was er afgelopen september, bepakt en bezakt met loodzware foto-apparatuur, helemaal voor naar Machelen gekomen via het openbaar vervoer. Het was de barre tocht alleszins waard, want uiteindelijk is het een schitterend plaatje geworden, heel sereen, met een afwezige Gerard geheel in het wit gekleed: alsof hij langzaam aan het verdwijnen is."
"Joop bewondert Rineke al sinds het begin van haar carrière; vanaf het eerste uur was hij een koper van haar werk. Bovendien had hij nóg een goede reden om juist haar als laatste hoffotograaf te engageren. 'Ik zie het als een mooie afsluiting. De cirkel is rond, want de eerste publiciteitsfoto's van Gerard zijn bij het verschijnen van De Avonden ook door een vrouw gemaakt, door Annelies Romein.'"
"Aangezien Joop zo goed als door zijn voorraad Spa Rood heen was en ook trappistenbier en wc-papier nodig had (en geen rijbewijs bezit), hebben we met mijn (red.: Ad Fransen) ook nog maar even flink ingeslagen bij de plaatselijke supermarkt. Om vervolgens op te trekken - Joop met een flink stuk appeltaart voor "Gerard op zijn schoot - naar het rusthuis waar de schrijver zit."