Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
14 december onthulling gedenkteken Westerpark
8 december 2006
Op 14 december zal Joop Schafthuizen in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark, tegenover het geboortehuis van Gerard Reve een gedenkteken onthullen.
Het stadsdeel heeft in april 2006, na het overlijden van Gerard Reve, het initiatief genomen voor een gedenkteken dat de plek van zijn geboorte markeert. het kunstwerk is ontworpen door Margriet Kemper.
Een beschrijving van het kunstwerk: Achterop het pleintje, recht tegenover het geboortehuis, dat er nog precies zo uitziet als ten tijde van de geboorte van Reve, wordt een lange houten bank geplaatst omzoomd door een hoge ligusterhaag. Ervoor staat een eenvoudige, zwarte straatlantaarn. Deze, hoger dan de bomen en de andere lantaarns op het plein, brandt met een warm geel licht, in tegenstelling tot de bestaande witte verlichting. In de lantaarn, aan de bankzijde, zijn drie luikjes aangebracht. Bij opening wordt achter elk een compartiment zichtbaar, van binnen verlicht als de lantaarn brandt. In het bovenste is het eerder genoemde citaat geplaatst, in het middelste het door Rineke Dijkstra gemaakte portret van de schrijver en in het onderste een afbeelding van het geboortehuis. Een transparante kunststof plaat beschermt de afbeeldingen
Videoverslag: www.at5.nl
Verslag: De Volkskrant