Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
3-delige documentaire van Omrop Fryslan over Friese periode
16 december 2006
Omroep Friesland heeft een drie-delige docu gemaakt over de Friese periode van Gerard Reve. Deel 1 (Een huisje in Friesland) is a.s. zondag 17 december op Nederland 2 om 13.30 te zien. Deel 2 (Nader tot U) op 23 december op Nederland 2 om 12.25. Deel 3 (Bijna Gelukkig) op 20 januari, Nederland 1, 12.25. De documentaires zijn gemaakt door Gryt van Duinen
In het eerste deel komen de mensen om hem heen aan het woord. Greonterpers vertellen hoe Reve contact zocht en kreeg met hen. Zijn toenmalige vrienden Teigetje en Woelrat (Willem van Albada en Henk van Manen) kijken terug op de goede en minder goede tijden in Huize het Gras. Hester Witteveen, de dochter van de café-eigenaar, haalt herinneringen op aan de vriendschap tussen Reve en haar vader. Voor buurvrouw H. te G., of wel mevrouw Hofmeijer, schrijft Reve één van zijn mooiste gedichten: Graf te Blauwhuis.
De Friese jaren waren belangrijk voor Reve. Met de roman Nader tot U plaatst Reve zich in de decadente romantische traditie. Reve heeft een intensief contact met zijn Duitse vertaler Jürgen Hillner, hij koopt zelfs een huis voor hem in Westhem. Hillner heeft diepgaande gesprekken met Reve over zijn werk en leven. Voor de opnames van deze documentaire kwam Hillner, die tegenwoordig in Italië woont, weer terug naar Fryslân. Reve zorgt ook voor ophef tijdens het dichtersfestival in de Harmonie in Leeuwarden. Hij geeft de presentator van de avond Simon Vinkenoog een schop.
Reve is obsessief met de dood bezig. Zelfs zo erg dat hij een doodskist aanschaft en daar geregeld in gaat liggen. Door deze symboliek hoopt hij de dood te bedwingen. Antoine Bodar, Rooms-Katholiek geestelijke en hoogleraar kunstgeschiedenis, praat met Reve over zijn verering van Maria, die voortkomt uit de liefde voor zijn moeder. Het Ezelsproces (Reve geeft God de verschijningsvorm van een ezel) heeft hij gewonnen en in 1969 krijgt hij de P.C. Hooftprijs. Reve wil in Greonterp begraven worden bij de klokkentoren. Hij beschrijft deze wens in zijn gedicht Eind goed, al goed. Na zeven jaar is Reve toe aan een andere, nieuwe omgeving om de nodige inspiratie op te doen. Als er een steen op Huize het Gras zou moeten komen, zegt hij, dan zou er op moeten staan: Hier was Gerard Reve/ zeer korte tijd/ bijna gelukkig.
In verband met de eerste uitzending wordt op 17 december een literaire middag gehouden in de Vituskerk in Blauwhuis, met Pieter de Groot, Wim Hazeu en Huub Mous. Een aantal dichters en schrijvers is gevraagd met hun favoriete Reve-gedicht te komen.
Gerard Reve en Teigetje
Gerard Reve en Teigetje in de weilanden bij Greonterp
Website: Omrop Fryslan