Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Kort nieuws
17 december 2006
Een overzicht van nieuws en gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Niet alles is even actueel dus:
Reve's Avonden-exemplaar verkocht voor recordbedrag van 25.000 euro
Antiquariaat Aioloz heeft het Reve-exeplaar van De Avonden (zie verder hieronder) verkocht voor 25.000. Nooit eerder is voor een Nederlandse roman zoveel geld betaald. De onbekende koper geeft het boek in permanente bruikleen aan het Gerard Reve Museum dat volgend jaar wordt geopend in de nieuwbouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
"Absoluut één van de topstukken" noemt directeur Hans van Velzen van de openbare bibliotheek in Amsterdam het auteurs-exemplaar van De Avonden. Zaterdag krijgt Van Velzen het boek overhandigd uit naam van de onbekende eigenaar. "Die heeft bedongen dat hij het boek tussen 21 en 31 december, de periode waarin het verhaal speelt, thuis mag hebben. Daarna gaat het bij ons in de kluis tot de zomer, als het museum met de nieuwe bibliotheek open gaat.".
Met steun van de erven Bressers konden ook de opdrachtexemplaren van Reves geschiedenisleraar Jacques Presser en van zijn vriend Lucas van der Land (Jaap Elderer in De Avonden) in de koop worden meegenomen. Cabaretier Diederik van Vleuten bleek bereid uit zijn grote collectie gratis de brieven af te staan die Reve aan Presser stuurde, ook een waardevol bezit.
Jane Raleigh
Artikel van Erik Weijers over de Jane Raleigh-episode uit Oud en Eenzaam. Jane Raleigh is een toneelactrice met wie de verteller in Oud en Eenzaam een verhouding had toen hij in de jaren 50 in Londen woonde. De episode wordt beschreven in de hoofdstukken 5 tot en met 13.
Pleidooi voor Gerard Reve
In Nederland niet meer nodig maar in Frankrijk nog wel: op zijn weblog heeft Michaël Nooij een pleidooi voor Reve opgesteld in het Frans om het franse publiek kennis te laten maken met onze aangrijpende volksschrijver, Gérard Corneille Reve.
Aioloz verkoopt Reve's eigen exemplaar van De Avonden
Bij Antiquariaat Aioloz wordt, tesamen met andere hoogtepunten uit het bezit van Kees Bressers, Dr. Schuurman en Jaap Elderer het eigen exemplaar van Gerard Reve van De Avonden verkocht. Het is een uniek exemplaar Reve van de Bezige Bij kreeg toe hij in 1947 de Reina Prinsen Geerlings prijs kreeg. Op het schutblad staat een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de directie- en bestuursleden van de Bezige Bij, resp. Victor van vriesland, Sjoerd leiker, Halbo C. Kool, Yge Foppema, Geert Lubberhuizen en Wim Schouten.
Reve verkocht het exemplaar in 1964 aan uitgever-verzamelaar Johan Polak en heeft daar eveneens op het schutblad aantekening van gemaakt: "Thans voor grof geld aan Johan B.W. Polak afgestaan op 9.9.1964. Gerard van het Reve". Hoeveel Reve ervoor gevangen heeft is niet bekend maar ongetwijfeld zal het minder geweest zijn dan de 25.000 euro die het exemplaar nu moet opbrengen.
De catalogus (74) is deels te lezen en te bestellen via aioloz.com/
Diederik van Vleuten verkoop Reve-collectie
Cabaretier Diederik van Vleuten heeft het grootste deel van zijn Reve-verzameling bij Antiquariaat Aioloz te koop aangeboden. Van de collectie is een fraaie catalogus verschenen onder de titel 'De verbluffende verzameling van Diederik van Vleuten'. Hoogtepunten zijn ondermeer Reve's exemplaar van Nader tot U (4000 euro) met talrijke aantekeningen (correcties en in het Duits vertaalde gedichten), de correspondentie van Reve met Sjaak Hubregtse (9500 euro) een collectie brieven van Reve aan Bert Boelaars (4250 euro) en het exemplaar van De Avonden wat Reve present heeft gegeven aan zijn geschiedenisleraar Jacques Presser.
De catalogus is deels te lezen en te bestellen via aioloz.com/