Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Brievenbundeling aan Bert de Groot verschenen
22 juli 2007
Onder de titel Moedig Voorwaarts, Brieven aan Bert en Netty de Groot, 1974-1997 is in juni 2007 een nieuwe brievenbundeling van Gerard Reve verschenen. Bert de Groot was Reve's uitgever gedurende het grootste deel van Reve's carriere vanaf 1974. Eerst bij Elsevier, later bij Veen. Tevens was de Groot één van Reve's 'internationale huisvrouwen': een select groepje, waar o.a. ook Hanny Michaelis deel van uit maakte, die Reve's werk voor publicatie te lezen kregen en (binnen bepaalde marges) commentaar mochten geven.
cover Moedig Voorwaarts
Moedig Voorwaarts is een co-productie van Veen en Reve's laatste en huidige uitgever, De Bezige Bij. Het boek is op uitstekende en zeer leesbare wijze van noten voorzien door Nop Maas, bevat een klein katern met foto's, heeft een register en Bert de Groot heeft een nawoord geschreven.
Uw webmaster heeft het boek nog niet helemaal uit maar kan het wel zeer aanraden. Af en toe is het wel eens doorbijten wanneer het al te uitgeef-technisch wordt. Ook het eindeloze overleg en onderhandelen over een gezamelijke Elsevier-Van Oorschot-Atheneum uitgave van Reve's Verzameld Werk in de jaren 70 (waar zoals bekend helemaal niets van terecht is gekomen) stemt weinig vrolijk: zoveel verspilde tijd en moeite.
Maar dit wordt ruimschoots gecompenseert door vele andere brieven met bijvoorbeeld hilarische verslagen van een dineetje met Wouter van Oorschot in Groningen en een drank-overgoten schrijversavond in Zuid-Afrika. Reve doet regelmatig zijn uiterste best om de Groot en diens vrouw Netty met zijn brieven te vermaken.
Maar ook de onderhandelingen over contracten, de vorm van de uitgaven, het gehannes met de verschillende uitgeverijen, het geroddel etc. etc. Het is geweldig!
Het is het eerste boek met als copyrightvermelding: Erven Gerard Reve.
Het boek is in één, gebonden uitgave verschenen, kost 34,90 euro en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel.