Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Jan Wolkers overleden
19 oktober 2007
Jan Wolkers, één van de laatste grote Nederlandse schrijvers van de generatie van Gerard Reve is vrijdag 19 oktober op 81-jarige leeftijd op Texel overleden. Wolkers en Reve kenden elkaar redelijk goed en waren eind jaren 50, begin jaren 60, in een tijd dat beiden nog niet waren doorgebroken, een periode met elkaar bevriend.
In 2005 werd bekend dat in die tijd Reve en Wolkers samen aan een toneelstuk hadden gewerkt (lees meer).
Jan Wolkers wordt a.s. woensdag in Amsterdam gecremeerd.
Gerard Reve en Jan Wolkers:
NRC Handelsblad begint de grote necrologie op de voorpagina van de zaterdagkrant met: "We verliezen een geniaal kunstenaar. De eiken vallen als woudreuzen om je heen weg. Maar ja, we zijn ook allemaal over de tachtig, dus je ziet die schitterende eiken tot hakhout vernield worden, door de tijd, door de dood". Aldus Jan Wolkers bij de dood van Reve.
Lethe
Als ik te veel gedronken heb, pis ik des nachts in bed.
Wat een schande voor een man van 52.
Toch maakt het weinig uit:
Later weet niemand weet meer behalve God
- Als Hij mij niet verwart met kippeneuker Drolkers of
cafénicht Mulles -
Wie ik geweest ben.
Reve in een interview uit 1964: "Een groot deel van het werk van Wolkers is ook erg mooi. (..) Er is vrijwel geen verwantschap tussen ons. Misschien alleen dat ons beider werk nergens anders over gaat dan over de dood. Maar terwijl ik de dood probeer te vleien, te bezingen, hem als het ware met ryten en mythen omgeef, probeert hij de dood belachelijk te maken en dat is mij helemaal vreemd. (..) Hij wordt dan ook wel de pornograaf van de dood genoemd."
Op diverse plaatsen verwijst Reve in zijn werk naar Jan Wolkers als 'Jan met de zuurstokpiemel'.
Deze verwijzing is gebaseerd op onderstaande foto die Jan Wolkers toont tijdens zijn befaamde verblijf op Rotterplaat in 1971.
zuurstokpiemel
Website: Volkskrant
Website: Trouw