Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Gerard Reve in humanistische canon
20 maart 2008
Op 21 maart 2008, Goede Vrijdag, voegt journalist Bert Boelaars het oeuvre van Gerard Reve toe aan de 'canon van het humanisme'. Dat is een lijst van schrijvers en publicaties die als geheel staan voor het brede humanistische gedachtegoed.
Boelaars zal de nominatie toelichten bij Theodor Holman in het radioprogramma 'Desmet Live', rond 18.40 uur, op Radio 5. 'Op nogal eigen wijze heeft Gerard Reve zélf een unieke zin en vorm gegeven aan zijn levensovertuiging: een originele religieuze mix van onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid, mededogen en overgave', aldus Boelaars die dit kenmerkt als 'autonomie in de beste humanistische traditie'.
Reve was volgens Boelaars geen agnostisch of atheïstisch humanist: 'eerder een mystiek humanist die de wereld beschouwde als het decor van een theater waarin mensen de toneelspelers zijn zonder vooraf gegeven tekst. Ze kunnen zelf invulling geven aan de rol die zij spelen. Deze kijk op mens en maatschappij inspireerde de volksschrijver tot tal van sprookjesachtige vertellingen en beschouwingen.'