Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Als Hem zo groot: Over de mystiek van Gerard Reve
30 maart 2008
Vrijdag 18 april, 20:30, in literatuurcentrum perdu in Amsterdam, Met: Antoine Bodar, Lodewijk Dros en Jaap Goedegebuure een avond over de mystiek van Gerard Reve.
Ik ben als Hem zo groot,
Hij is als ik zo klein.
Ik kan niet zonder Hem,
Hij zonder mij niet zijn.
Aldus luidt de vertaling die Gerard Reve in 1982 maakte van een kernachtig vers van de 17e eeuwse mysticus Angelus Silesius. Hij liet het niet publiceren, maar schreef het slechts achterop de envelop waarin hij een brief naar zijn uitgever Van Oorschot stuurde. Hoewel het dus maar moeilijk tot de kern van zijn oeuvre kan worden gerekend, waar het immers nauwelijks deel van uitmaakt, zou het wellicht zomaar een waardevol licht op dat oeuvre kunnen laten schijnen.
Al te vaak wordt de religiositeit van Reve in verwijzing naar zijn ironie maar weinig serieus genomen. Op deze avond zullen verschillende lezers van Reve van uiteenlopend pluimage zich buigen over de vraag hoe terecht dit eigenlijk is. Hoe dicht staan bovenstaande regels bij de kernthema's van Reve's eigen proza en vooral ook poëzie? Hoe vruchtbaar kan het zijn dit werk te lezen in het licht van een mystiek project als dat van Silesius? Kunnen ironie en perversie tot de kern van een dergelijk project gemaakt worden?
website: www.perdu.nl