Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Hond & Wolf leest Commissaris Fennedy
7 maart 2009
Op donderdag 26 maart vindt in het Bibliotheektheater Rotterdam het eerste publieke optreden van Hond & Wolf plaats. Dit seizoen lezen Fred van der Hilst, Eva Poppink, Don van Dijke, Len Reinhard, Jeroen S. Rozendaal en Pim van Alten, alias Hond & Wolf, toneelstukken voor van grote schrijvers in het Nederlands taalgebied.
Deze avond buigen zij zich over Commissaris Fennedy van Gerard Kornelis van het Reve. Het werk stamt uit 1962 en het is zijn eerste en enige gepubliceerde toneelstuk
Aldus Reve: "Het wezenlijke thema van het stuk is het probleem van recht en onrecht. Dat boeit mij zeer. Ik geloof, dat het probleem van recht, van zelfrechtvaardigheid, van rechtvaardiging van het eigen leven voor mij een probleem is, dat eigenlijk nog belangrijker is dan de liefde".
Hond en Wolf
Het stuk is slechts eenmaal opgevoerd door het Rotterdams Toneel in een regie van Ton Lutz met Pim Dikkers in de titelrol. Willem Nijholt deed de proloog en epiloog en speelde de rol van Petrid.
Reve had een paar jaar voor de première van zijn eigen stuk, de opvoering van Mulisch' Tanchelijn bijgewoond. Mulisch schrijft hierover: "Tijdens de première van mijn stuk, in de pauze, stonden wij toevallig naast elkaar op het toilet te pissen. Dat moment beschouw ik als de kruising van onze levenslijnen. Mistroostig, lul in de hand, schudde hij zijn hoofd en zei, dat hij niets in mijn stuk zag." Een snelle reactie van Reve dus, die ook nog eens in een recensie zijn geringe waardering voor het stuk te kennen geeft: "Gedurende bijna de gehele vertoning van Tanchelijn heb ik me, evenals het grootste deel van het publiek, danig verveeld." Mulisch' reactie op Commissaris Fennedy is niet veel positiever. Tien jaar na de voorstelling typeert Mulisch dit stuk als volgt:
Hond en Wolf
"Problemen uit het zuiden van de Verenigde Staten, voor het toneel bewerkt door het achterlijke neefje van Heijermans".
Aanvang: 20:00
Prijs: 10 euro
Update: de voorstelling is te beluisteren via de website van Radio Rijnmond. Tevens interviews met de toneelmakers en een interview met Willem Nijholt die in de oorspronkelijke uitvoering in 1962 speelde.