Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Halbo C. Kool en Gerard Reve
25 maart 2009
Reviaan Nick van Tilburg heeft Tirade nr 427 een essay gepubliceerd over de dichter Halbo C. Kool en diens relatie tot Gerard Reve. Kool was begin jaren 30 een veelbelovend dichter maar het draaide uit op een halfbakken journalistieke carriere, drank, rokkenjagerij en uiteindelijk zelfmoord in 1968.
Waar is de relatie met Reve: Kool is één van de 6 ondertekenaars van het speciale exemplaar van De Avonden dat Reve van de directie van De Bezige Bij kreeg nadat hij de Reina Prinsen Geerlings Prijs had gewonnen. Kool was één van de oprichters van de Bezige Bij en werkte na de oorlog bij de uitgeverij.
Halbo C. Kool
Tevens blijkt Kool een kleine rol te hebben in De Avonden. Hij is Arend Wortel (derde hoofdstuk) die samen met een vrouw ongevraagd bij Joosje en Jaap (waar Frits ook is) op bezoek komt. Tijdens dat bezoek probeert hij 100 gulden te lenen van Frits:
"De man [Wortel] keek rond, hoestte en zei tegen Frits: 'Kan ik niet voor een maand honderd gulden van je lenen? Je hebt toch een hoge bankrekening?' (In de versie van het oorspronkelijke manuscript van hoofdstuk III volgde hierop de reactie: 'Het staat op vaste rekening,' zei Frits, 'het is niet direct opvraagbaar'; deze zin werd door Reve echter in het typoscript geschrapt, N.v.T). Jaap kon zijn lachen bijna niet houden."
En Nick van Tilburg heeft nog een pikant detail gevonden: de vrouwenjager Kool blijkt met succes Hanny Michaelis, de toenmalige echtgenote van Reve, het hof te hebben gemaakt. Michaelis tegen Ton Luiting (dichter en radiomaker): '(..), hij [Kool] maakte destijds avances naar me waar ik op in ben gegaan, het was toen niet de beste tijd van mijn leven'.
Een lezenswaardig artikel en een mooie voetnoot bij de biografie van Gerard Reve.
Website: Tirade