Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Kort nieuws
21 augustus 2009
   - Dichter, scenarioschrijver en kinderboekenauteur Sjoerd Kuyper in NRC Handelsblad (21 augustus 2009) over Gerard Reve: "Hij [Reve] leest over mijn schouder mee als ik schrijf. Als ik denk: Reve vindt het niet goed, gaat het de deur niet uit. Zijn invloed zie je in mijn brieven, niet in mijn boeken. Zijn mentaliteit past niet in kinderboeken, hij is toch een man die het hele leven niks vindt en maar met zijn schrijven verder moet. Dat wil ik kinderen niet aandoen."
Vraag: Reve heeft wel boeken geschreven vanuit het perspectief van kinderen. Waarom zijn dat toch geen kinderboeken?
Kuyper: "Dat is moeilijk uit te leggen. Ik heb net Werther Nieland herlezen. Reve kijkt daarin door de ogen van een kind, beschrijft de gedachten van een kind en dat doet hij hartstikke goed. Maar de stijl en de toon zijn die van een volwassene. Ik denk dat Reve tijdens het schrijven van buiten naar Werther Nieland keek. Ik kijk door de ogen van mijn jonge personage naar buiten, al ben ik niet zo'n hystericus die roept dat-ie altijd acht jaar oud is gebleven. Kinderboeken gaan altijd over de lezer, volwassen boeken gaan over de schrijver."
   - Veel mooie Reve-foto's en enkele filmpjes (Bert de Groot in Greonterp) op de website van Klaas Koppe
   - In het 2009/3 nummer van literair tijdschrift De Parelduiker een onbekend verhaal van de schrijver Bernard Sijtsma (1938-1991) over zijn eerste bezoek midden jaren 60 aan Huize Het Gras van Gerard Reve in het Friese Greonterp. Bij de betere boekhandel (9,50 euro) en op de website van uitgeverij Lubberhuizen
   - Recensies van Gerardje van Theodor Holman in Trouw en de Volkskrant (pdf). Onze recensie leest u hier.