Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Recensie's biografie
14 november 2009
In het Parool door Jos Bloemkolk: "Is er nog nieuws? Jawel, zeer goed zelfs, spreek maar gerust van een blijde tijding: het eerste deel van de grote biografie van Gerard Reve is uit. En de missie van biograaf Nop Maas is geslaagd. Hij heeft er een even feitelijk als meeslepend relaas van gemaakt".
In de Volkskrant door Remco Meijer: "Zoveel mogelijk vastleggen, is het devies geweest van Nop Maas, die de eerste biografie schreef van Gerard Reve, de zelfbenoemde Volksschrijver die in 2006 overleed. Een zekere mateloosheid is daarom deel 1 niet vreemd. Maar de pestkop en humorist dwingt je toch steeds tot verder lezen."
In Trouw door Jaap Goedegebuure: "Openhartige biografie bevestigt Reve’s magische wereldbeeld", "De langverwachte Reve-biografie van Nop Maas maakt alle verwachtingen waar", "Nop Maas besluit het eerste deel van zijn langverwachte Reve-biografie met een ware cliffhanger door ons een laatste, meelijwekkende blik op de held van de geschiedenis te gunnen. 'Zijn literaire carrière leek in het slop geraakt. Hij woonde in een krot, verdiende slechts geld met toneelvertalingen en dronk te veel. Als uit de kast komende homo, aspirant-katholiek en bestrijder van linkse tendensen oogstte hij hoon van diverse groepen, die in totaal een grote meerderheid van de bevolking uitmaakten. Zijn liefdesvriend was ervandoor, en hij besefte dat hij als bijna 39-jarige niet hoog scoorde op de homoseksuele liefdesmarkt'."
Recensie in het Dagblad van het Noorden door Jos Bloemkolk: "De biografie van een bewonderde schrijver lezen is riskant. Meestal houd je er een negatiever beeld aan over dan je had. Dat risico blijkt bij Reve gering te zijn. Dat komt doordat Reve zelf vaak genoeg zegt en schrijft dat hij een slecht mens is. Nop Maas citeert die dingen, maar hij laat ook zien dat Reve een door schuld en angst gekweld mens was. Dat wekt sympathie en draagt bij aan het leesgenot van deze meeslepende biografie." (de hele recensie in pdf-formaat 750 Kb)