Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Deurwaarder legt beslag op verkoop tentoonstelling Amsterdam
23 december 2009
Een half uur voor de 'feestelijke opening' op dinsdag 22 december om 19.30 uur hebben Amsterdamse politieagenten alles meegenomen van een bijzondere verzameling met werken van en omtrent Gerard Reve.
Naar verluid heeft Piet van Winden, voormalig eigenaar van antiquariaat AioloZ, de deurwaarder ingeschakeld vanwege diverse vorderingen op de opvolger in zijn zaak. De aanbieder van de bijna driehonderd items omvattende collectie in Amsterdam, Ginkgo Books, beweert echter met deze voorgeschiedenis niets van doen te hebben.
Laurens Heij van het in Nieuwerbrug gevestigde bedrijf zegt er vanuit te gaan dat de rechter alle spullen binnen enkele dagen zal teruggeven. Het materiaal zal dan alsnog worden tentoongesteld in speciaal daartoe ingerichte vitrines bij Thee- en koffiehandel v/h Wijs & Zonen aan de Zeedijk 43 te Amsterdam. Heij was overigens in 2008 de opvolger van Van Windens antiquariaat dat in juli van Leiden naar Nieuwerbrug verhuisde. Daarvoor was hij onder meer werkzaam voor veilinghuis Bubb Kuyper te Haarlem.
Nog het afgelopen voorjaar stonden Heij en Van Winden gezamenlijk aan de wieg van het nieuwe Amsterdam Book & Print Auctions en hielden hun eerste veiling in de prestigieuze hoofdstedelijke sociëteit Arte en Amicitiae.
Update 31 december 2009
Piet van Winden liet naar aanleiding van de inbeslagname weten: 'De mislukte overname van AioloZ kent alleen maar verliezers en het spijt mij zeer dat ik de sterke arm nodig heb om de ravage verder te beperken'. Volgens Van Winden koos de voorzieningenrechter die zich moest uitspreken over de vele beslagen en bewaringen die inmiddels zijn gelegd 'zonder aarzeling mijn kant'. Voortzetting van de tentoonstelling in het winkelpand Zeedijk 43 acht Van Winden 'zo goed als uitgesloten. Tot nu toe is bovendien geen enkele gerechtelijke beslissing in die richting te verwachten.'