Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Reve-veiling 'hoogtepunt Groninger boekenmarkt'
2 augustus 2004
Na twee grote Gerard Reve-veilingen in 1997 en 1998 komt het Groninger veilinghuis Postma op 4 oktober met een derde grote Reve veiling. De veiling vormt de afsluiting van een grote, meerdaagse boekenbeurs die eind september begint.
Onder de hamer komen in Groningen ongeveer 90 onbekende en ongepubliceerde handgeschreven brieven van Reve, alle geschreven nadat Reve in 1970 het Friese Greonterp verliet om van 1971 tot 1976 in het Limburgse Weert te gaan wonen.
Wie de geadresseerden zijn wil veilingmeester Postma nog niet bekend maken. Er wordt momenteel gewerkt aan een luxe uitgevoerde veilingcatalogus, vol ongepubliceerde foto's, brieffragmenten en met veel verklarende tekst.
"Als ik nu namen ga noemen, staat de telefoon dagenlang roodgloeiend," weet Postma uit ervaring. Wat Postma wel kwijt wil: het gaat om drie verschillende brievencollecties, aangevuld met opdrachtexemplaren, eerste drukken, luxe-exemplaren, ongepubliceerde foto's, kattebelletjes en handgeschreven gedichten.
Of de Reve-markt ondertussen niet verzadigd is, moet blijken. Een gewone eerste druk van Reve is niet altijd even gemakkelijk te verkopen, maar voor origineel en ongepubliceerd materiaal zijn volgens Postma altijd gegadigden te vinden. "Dit zijn unieke stukken. Van sommige dingen was het bestaan tot nu toe niet eens bekend."
De veiling vindt op 4 oktober plaats in de Der Aa-kerk in Groningen en vormt de afsluiting van een druk boekenprogramma: van 28 september tot en met 3 oktober zal de Aa-kerk het toneel zijn van een antiquarische boekenbeurs, een opruimboekenbeurs, een literaire boekenbeurs en een beurs met betrekking tot kunst en kunstboeken.
Elders op deze website meer informatie over de veiling op 4 oktober 2004.
Verschenen in Dagblad van het Noorden op 10 augustus 2004