Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Documentaire Rob Touber
17 april 2005
In 'Het uur van de Wolf' (Ned. 3) is op maandagavond 19 april een documentaire te zien over de tv-regisseur Rob Touber. De in 1975 op zijn 37ste overleden Touber (hard werken, wild leven) is bij Reve-liefhebbers vooral bekend als de regisseur van de De Grote Gerard Reve Show die in 1974 op de TV werd uitgezonden. Op 28 september 1975 sprak Reve, voorafgaand aan een herhaling van de show een In Memoriam voor Rob Touber uit.
Dit In Memoriam is na te lezen in Schoon Schip (1984) (pagina 251-252). Uit het In Memoriam blijkt dat Reve en Touber nog allerlei plannen hadden voor toekomstige projecten. Zo zouden ze Reve's verhaal Herfstdraden gaan verfilmen en onder de titel Circus Reve een zesdelig radio amusementsprogramma gaan maken, "niet met intellectuele moeilijkdoenerij, maar vol met echte eerlijke gein en pret, zoals vroeger, toen alles nog goed was." Dat deze plannen niet uitgevoerd werden moge bekend zijn maar Reve schrijft ook dat het Circus Reve reeds voor tweederde klaar was. Misschien moet iemand de archieven maar eens induiken.
Touber overleedt op 17 april 1975 in een tv-studio aan een hartverlamming. Diens vroege overlijden wordt toegeschreven aan een combinatie van pillengebruik en zeer hard werken (Reve: "televisiejaren met Rob Touber waren dubbele Indische jaren").
Zo valt o.a. in een brief van Reve aan diens lijfarts Jan Groothuyse van 29 juni 1974 te lezen dat Touber dagelijks 3 stuks van een of andere 'upper-pil' slikt waarvan Reve na gebruik van een 'kwartje' 60 uur niet geslapen had.
En uit een brief van van 4 maart 1975 blijkt dat de hartverlamming niet geheel onverwacht kwam: "Rob T. was erg verrukt van je, mede omdat jij 'niks gevonden' hebt, denk ik."