Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
85e geboortedag Gerard Reve
14 december 2008
Vandaag is het 85 jaar geleden dat Gerard Kornelis van het Reve, op 14 december 1923 om 17:30 aan de van Hallstraat 25 in Amsterdam wordt geboren. Gerard is een zoon van Janetta Jacoba Doornbusch en van schrijver-journalist Gerard J.M. van het Reve. Gerard heeft een 2,5 jaar oudere broer, Karel.
Na een jeugd die in sterke mate wordt bepaald door het communistische milieu waarin zijn vader een prominente rol speelde en de Tweede Wereldoorlog, maakt Gerard Kornelis van het Reve in 1947 zijn debuut als schrijver met 'De Avonden'. Het debuut is een redelijk succes maar wordt gevolgd door meer dan een decennium van zoeken. Van het Reve trouwt en scheidt weer en komt uit voor zijn homoseksualiteit, probeert in Engeland een bestaan op te bouwen, wil in het Engels gaan publiceren en voorziet in zijn (karige) bestaan met vertalingen, journalistiek, radio- en tv-werk en schrijft toneelstukken. De literaire publicaties die in die jaren verschijnen worden hooggewaardeerd en vestigen zijn naam als auteur maar ze hebben geen succes bij het grote publiek en hij kan er dan ook niet van leven.
Begin jaren 60 gaat hij voor het blad Tirade zeer persoonlijke reisbrieven schrijven. Deze nieuwe stijl is voor hemzelf een openbaring en bevrijding maar brengt hem ook groot succes. De brieven worden gebundeld in 'Op weg naar het Einde' en 'Nader tot U' en daarvan worden er tienduizenden verkocht. In 1969 krijgt hij de PC Hooftprijs en in 1972 boekt hij zijn grootste publiekssucces met 'De Taal der Liefde'.
Reve is dan definitief een gevestigd en gevierd schrijver en een Bekende Nederlander. Zijn literaire carriere eindigt in 1999 met de roman het Hijgend Hert, in 2001 krijgt hij nog De Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste literaire onderscheiding in het Nederlandse taalgebied.
Op 8 april 2008 sterft Gerard Reve in in verpleeghuis Sint-Vincentius in Zulte. Op 15 april 2006 is hij begraven in zijn woonplaats Machelen aan de Leie in België.