Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Stripnieuws: deel 3 in de winkel, tentoonstelling in Haarlem, Franse vertaling
6 april 2004
Deel 3 van de verstripping van De Avonden van Gerard Reve, De Avonden, een Beeldverhaal (2003-2004) door tekenaar Dick Matena is klaar en ligt vanaf heden in de boekwinkels. Het vierde en laatste deel komt deze zomer uit. De serie wordt uitgegeven door Uitgeverij De Bezige Bij.
Van 3 april t/m 20 juni 2004 zijn in De Hallen te Haarlem de 341 orginele tekeningen van de avondenstrip te zien. Tijdens het Museumweekend 17 en 18 april , op 29 april en tijdens de Haarlemse Stripdagen op 5 juni zal Dick Matena van 14.00 tot 17.00 in de tentoonstelling werken aan de tekeningen en zijn boek signeren. Donderdag 29 april om 12.30 uur geeft Anke van der Laan, medewerker Frans Hals Museum, een korte toelichting bij de tentoonstelling.
In een interview in NRC Handelsblad op 2 april 2004 vertelt Matena dat de verstripping van De Avonden volgend in een Franse vertaling zal verschijnen bij uitgeverij Gallimard (de 'originele De Avonden (1947) is overigens ook in het Frans verschenen).
Matena vertelt verder gedetailleerd over zijn werkwijze en: "Het is ouderwets monnikenwerk. Ik ben blij met de voorpublicatie van De Avonden in Het Parool, maar de deadlines daarvoor drukken af en toe wel op je. Soms kon ik vooruit werken, had ik een voorraadje, maar dat is snel verdwenen als je even wat anders doet, handtekeningensessies in boekhandels of zo, als er weer een nieuw deel is verschenen. Ik heb altijd van een stevige borrel gehouden, maar sinds het werk aan De Avonden sta ik droog, anders is het niet vol te houden."
Voor lezers die zich nu bezorgd afvragen of Matena, met het eind van het werk aan De Avonden in zicht, straks weer flink aan de fles zal gaan, een geruststelling: in de zomer gaat Matena de Christmas Carrols van Dickens tekenen en in het najaar begint hij met de integrale verstripping van Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Dus de fles zal wel in de kast blijven.
Bron: NRC Handelsblad
Artikel staat niet op de website.